5 måder at spare på energien i din virksomhed

Der er god økonomi i det, og det er godt for miljøet. Med andre ord er det sund fornuft at minimere sin virksomheds forbrug af energi. Få fem gode råd til, hvordan du gør fra Kasper Larsen, kommerciel direktør i KLS PurePrint.

1 Mål og følg op – gør forbruget synligt

Det er meget motiverende for medarbejderne, hvis de kan se, hvor meget eller hvor lidt strøm de bruger. Vi opgør forbruget, og det er et fast punkt på vores tavlemøder, hvor vi illustrerer det grafisk og sammenligner det med den forudgående periode eller sidste års forbrug. Man kan også opgøre forbruget pr. afdeling, hvilket starter uformelle konkurrencer om, hvem der kan bruge mindst eller skære mest ned.

2 Benyt en rådgiver

Få med jævne mellemrum en energirådgiver til at gennemgå virksomheden og forbruget. De har stor erfaring med, hvor man kan spare – hos os har det bl.a. ledt til, at vi har effektiviseret vores ventilation og sparer cirka 200.000-300.000 kr. om året, og at vi har én central kompressor fremfor flere decentrale, hvilket sparer strøm og vedligeholdelse. De kan også fortælle, hvor meget man typisk kan spare på forskellige projekter, og hvad tilbagebetalingstiden cirka vil være, så man kan lægge en plan for de større projekter baseret på deres rapport. Dit energiselskab kan hjælpe dig med at finde en energirådgiver. Vær opmærksom på, at energiselskaber gerne køber retten til at indberette besparelsen fra et projekt til staten – og at det kan løbe op i flere 100.000 kr.

3 Forhold dig kritisk til de ‘små syndere’

Professionel hjælp er en god ting, men man kan også bruge sin egen sunde fornuft og have øje for de små ting. Eksempelvis med strømomformere, som sidder på stik til bl.a. opladere, skærme eller lamper. De bruger strøm for 150-200 kr. om året. Det er ret ligetil at gøre noget ved, for du kan købe elspareskinner, der automatisk slukker for strømmen i stikket. Det er en lille ting, men det er nemt, investeringen er overskuelig, og den har tjent sig selv hjem igen efter et halvt år. En ting, som mange ikke er opmærksomme på i den forbindelse, er hæve/sænkebordet – det sluger også strøm, og kan med fordel også komme i en elspareskinne.

4 Involvér medarbejderne, og lyt til de gode ideer

Flere hoveder får flere ideer, og derfor er det hensigtsmæssigt at få medarbejderne til at byde ind med deres forslag til energibesparelser. En af vores medarbejdere så i tv, at sodavandsmaskiner bruger meget strøm. Det bragte han videre, hvilket betød, at vi fjernede vores maskine til gavn for energiforbruget og sundheden. En anden ide fra en medarbejder var, at vi fik bevægelsesfølsomme sensorer til lyset i vores pakkeri, som ellers altid var tændt.

5 Opsæt små remindere

Det skal være synligt for alle, hvorfor man sparer på strømmen. For os handler det om klimaet, og derfor har vi beklædt vores vægge med fakta om klimaet og store fotos fra regnskove og Arktis, for det er de områder, der bliver ramt, hvis man ikke gør noget. Det minder os løbende om, hvorfor vi skal gøre os umage med at spare, og hvorfor det er et fokusområde for virksomheden.