Kalk A/S var verdens første Cradle to Cradle certificerede mørtelværk

KALK A/S producerer bæredygtige byggematerialer og maling. Virksomheden leverer moderne løsninger til erhvervs- og privatkunder og varetager både restaurering af ældre ejendomme og nybyggeri. Alt sammen med afsæt i renoveringsbranchen, som KALK har sin oprindelse i.

Da murermester Michael Jørgensen i 1976 fik til opgave at restaurere den lokale kirke i Lille Heddinge, blev han mødt af en udfordring, da der i renoveringen skulle bruges kalkmørtel, i stedet for den sædvanlige cementmørtel. Kalkmørtelen måtte importeres fra Sverige og Michael Jørgensen opdagede et urørt nichemarked, som blev startskuddet til virksomheden Rødvig Kulekalk, som senere blev til det mere mundrette KALK A/S. Efterfølgende lykkedes det virksomheden at få eneforhandling på hydraulisk kalk fra Schweitz og blev derved eneforhandler af jurakalk i hele Skandinavien og en stor del af Tyskland. Dette medførte at Michael Jørgensen valgte at sælge sit murerfirma og fokusere 100% på renoveringer med højkvalitets kalkprodukter.

Grøn omstilling og cirkulær tankegang

I 2014 påbegyndte KALK en grøn omstilling, hvor virksomheden igangsatte et omfattende arbejde, der skulle sikre miljømæssig gennemsigtighed af alle produkter og processer og virksomheden besluttede at få alle sine produkter Cradle to Cradle certificeret. ”Vi opfatter Cradle to Cradle som den strengeste certificering og ved at forpligte os til denne, er vi nødt til at yde vores bedste hele tiden og forbedre os kontinuerligt. Samtidig er den cirkulære tankegang blevet et arbejdsredskab for os, for at optimere virksomheden”, fortæller Rasmus Jørgensen, søn af Michael Jørgensen og direktør i KALK. I 2018 blev virksomheden recertificeret og alle produkterne blev guld-certificeret. Den cirkulære tankegang afspejles blandt andet i virksomhedens kalkmørtel, som kan bruges i nybyggeri og genbruges igen og igen. Når man murer med hydraulisk kalkmørtel, kan både sten og mørtel genbruges, således at stenen kan genbruges direkte efter afrensning, og mørtelen kan indgå i produktion af ny mørtel.

Bæredygtig siden starten

”Vi har i virkeligheden været bæredygtige siden virksomhedens start, da vi aldrig har brugt tilsætningsstoffer i vores produkter. Derudover har vi formået at gøre vores produkter moderne, hvor vi før måske var lidt støvede”, griner Rasmus Jørgensen, og forsætter, ”Vi kommer jo fra renoveringsbranchen, hvor man aldrig har brugt tilsætningsstoffer og derfor har omstillingen også været ganske lige til for os, men vi ønsker løbende at udvikle os og udnytte virksomhedens fulde potentiale. Jeg er af den opfattelse, at hvis man skal gøre noget, så skal man gøre det fuldt ud, og det mener jeg, at vi gør. Vi har blandt andet opstillet to vindmøller og fået installeret LED-belysning. Derudover sætter vi barren højt, således at når vi udvikler et nyt produkt, skal det kunne indgå i vores Cradle to Cradle certificering”, fortæller Rasmus Jørgensen.

Et enkelt valg

KLS PurePrint har siden Cradle to Cradle certificeringen i 2015 trykt varekataloger for KALK og for Rasmus Jørgensen var der ingen tvivl, da der skulle vælges leverandør. ”For at være en bæredygtig virksomhed, mener vi at det ikke kun er vores produkter, som skal være bæredygtige, men også vores leverandører”. Derfor mener Rasmus Jørgensen også at det var et enkelt valg, da der skulle udvælges en leverandør til at trykke virksomhedens varekataloger. ”Jeg mener ikke, at vi kunne finde nogen bedre end KLS PurePrint til at trykke vores kataloger. Der er ingen på samme niveau og derfor var det et helt naturligt valg for os at have KLS PurePrint med ombord.”, afslutter Rasmus Jørgensen.

Nye emballageafgifter: Sådan får I prisrabat

Nye emballageafgifter: Sådan får I prisrabat

Fra 1. oktober 2025 træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft i Danmark. Det betyder kort sagt, at alle virksomheder i Danmark, der sælger produkter med emballage eller producerer emballage, nu får ansvaret for, hvad der sker med emballagen, når den...

læs mere
Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

Ifølge World Economic Forum er tab af biodiversitet en lige så stor trussel for økonomien som klimakrisen. Derfor giver det både økonomisk og ESG-mæssigt god mening at begynde arbejdet med biodiversitet i jeres virksomhed. ”På lang sigt vil biodiversitetsindsatser...

læs mere