Michelin-kokke revolutionerer babymad: økologiske danske råvarer i bæredygtig emballage
Malene Jochumsen og Jennifer Glarsing-Momberg kan bedst beskrives som to Michelin-mødre på en mission. De vil gøre det muligt at give småbørn et færdiglavet måltid produceret i Danmark, med den rette ernæring, baseret på danske økologiske råvarer – og så har de fokus på bæredygtighed.
Med en hel del både teoretisk og praktisk erfaring fra kokkefaget, bl.a. på Michelin restauranter, og så rigtig mange ulvetimer med en baby på armen, sprang Malene og Jennifer ud som iværksættere, og startede rejsen mod at producere det produkt, som de selv stod og manglede.
”Meget naturligt startede vi med at gå teoretisk til værks, og kortlagde ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger og Fødevarestyrelsens krav til ernæring og kvalitet, hvordan vi kunne udvikle et produkt baseret på danske sæsoner og danske råvarer”, fortæller Malene Jochumsen, medstifter af Le Petit Chef Cph.
Det grundige teoretiske udgangspunkt for produktudviklingen resulterede blandt andet i, at Le Petit Chef besluttede, at deres produkter skulle indeholde dansk koldpresset rapsolie, som stemmer overens med den mængde fedtstof, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, der skal være i småbørns kost. Derudover er produkterne baseret på klassisk dansk mad, og der er hverken tilsætningsstoffer eller E-numre i.
”Vores produkter tager udgangspunkt i det bedste fra klassisk dansk madkultur med en tidssvarende twist i form af gode nordiske råvarer. Vi har fokus på ernæring, økologi og bæredygtighed. Nul tilsætningsstoffer, stråforkortere og E-numre. Vi tror på at mætte børn er glade børn, og at mad til alle aldre skal give mening. Og så er det vigtigt, at ’what you see is what you get’”, fortæller Malene Jochumsen, medstifter af Le Petit Chef Cph.
Havtorn og brændenælde
I modsætning til mange andre produkter inden for babymad, produceres Le Petit Chef cph i Danmark. De to Michelin-kokke vil nemlig gerne udnytte de muligheder, som danske råvarer såsom hyben, havtorn eller brændenælde kan bidrage med til næringsindholdet.
”Hvert produkt er blevet et hjertebarn, og repræsenterer både vores faglighed og glæde for kogekunsten. Med udgangspunkt i dansk madkultur og gode håndværksmæssige traditioner, bruger vi vores erfaring og færdigheder til at udnytte råvarernes tekniske og kemiske egenskaber og sæsoner, som kogekoner før os har gjort det i generationer. Masser af planter og urter vokser lige udenfor vores dør – de er lige der, så hvorfor ikke bruge dem?”
For at sikre, at alle formaliteter overholdes og alle retningslinjer følges, har Le Petit Chef etableret et godt samarbejde med Fødevarestyrelsen. Der kan nemlig godt være en del udfordringer, når man gerne vil ind på det danske marked.
”Det er ikke bare lige sådan at få et nyt madprodukt ind på det danske marked, så et godt forhold til Fødevarestyrelsen har været utrolig vigtigt. Der er mange regler der skal overholdes, både når man leverer til butikker og når man f.eks. sælger på abonnement – en mulighed som i øjeblikket overvejes.”
Alt skal være så bæredygtigt som overhovedet muligt
Le Petit Chef er en opstartsvirksomhed, der har haft bæredygtighed som udgangspunkt i udviklingen af alle deres processer. Det betyder blandt andet at deres råvarer er økologiske, men også at deres emballage er Cradle to Cradle certificeret og komposterbart.
”Vi vil gerne være med til at lave klimaændringer og så giver det utrolig god mening, at den nye generation får bæredygtighed ind lige efter modermælken”, fortæller Malene Jochumsen, medstifter af Le Petit Chef Cph.
Med et ønske om at Le Petit Chefs produkter skulle leveres i bæredygtigt emballage, var det vigtigt at finde en samarbejdspartner, som kunne se meningen i, at der i første omgang var tale om en lille produktion.
”Det har generelt været dejligt at blive mødt som en seriøs virksomhed, selvom vi har været i opstartsfasen, og ikke har kunnet love meget. I efteråret havde vi en Crowdfunding hos Coop, som gik over al forventning, og på samme måde kan man sige, at det er en slags investering i os, at KLS PurePrint har gjort det muligt at starte med en lille produktion af emballage i første omgang. Så kan vi få vores bæredygtige produkter ud på hylderne, og forhåbentlig senere producere en del mere emballage”
Le Petit Chef ser mange muligheder i deres produkter, som kan være med til at skubbe verden i en mere bæredygtig retning, hvor økologi og gode råvarer er en selvfølgelighed, selvom maden købes færdiglavet. Samtidig ser de muligheder i, at deres produkter kan gøre en forskel de steder i verden, hvor der ikke er kølemuligheder, så de kan bidrage til et ansvarligt forbrug og mindske madspild i fremtiden.
Aarhus Symfoniorkester har udskiftet blomster med træer for at støtte den gode sag
Blomster og chokolade er klassiske gestus-gaver. Men hos non-profitorganisationen Plant et Træ, der siden 1988 har arbejdet med at plante flere træer i Danmark til gavn for miljø og klima, ønsker man at give et alternativ til virksomheder og kulturinstitutioner. Et...
Nye emballageafgifter: Sådan får I prisrabat
Fra 1. oktober 2025 træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft i Danmark. Det betyder kort sagt, at alle virksomheder i Danmark, der sælger produkter med emballage eller producerer emballage, nu får ansvaret for, hvad der sker med emballagen, når den...
Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel
Ifølge World Economic Forum er tab af biodiversitet en lige så stor trussel for økonomien som klimakrisen. Derfor giver det både økonomisk og ESG-mæssigt god mening at begynde arbejdet med biodiversitet i jeres virksomhed. ”På lang sigt vil biodiversitetsindsatser...