Mikkel Beha, bogen og bæredygtighed
Mange danskere har fulgt Mikkel Beha Erichsen og familien på tv-skærmen siden 2017. Først i Kurs mod fjerne kyster på skibet Havana og senest i Kurs mod nord, hvor turen gik til Svalbard ombord på ekspeditionsskibet, Wallenberg. Og det er ikke kun på skærmen, at man kan få et indblik i familiens eventyr og få glæde af de mange personlige anekdoter.
I november 2019 udgav Mikkel Beha første oplag af bogen: ”Logbog fra Wallenberg: En fortælling om at tage afsked – og leve livet lige så længe vi har det”, og nu er andet oplag på vej fra trykkeriet. Bogen er 100% håndbåret af familien selv og så bæredygtig som muligt. Som Marian Midé, redaktør på bogen og gift med Mikkel Beha, beskriver det, så er bogen noget helt særligt for hele familien:
”Bogen har to spor. Den ene del er en logbog, hvor Mikkel skriver om at tage afsked med sin far, Troels Kløvedal. Den anden del er en beskrivelse af den rejse, vores familie har været på i de sidste tre år – siden vi købte skibet Wallenberg i Sverige, sejlede til Danmark og satte den i stand, sejlede til Norge i efteråret 2018 og kom hjem igen i september 2019”.
Et familieprojekt på alle måder
Udover at bogen handler om familien og deres eventyr til Svalbard, er næsten alle familiemedlemmerne også involveret i produktionen af bogen. Mikkel som forfatter, Marian der er redaktør, og sønnerne, Emil og Theis, som sammen med Marian har taget de flotte billeder, der vises i bogen. ”Så det er et familieprojekt på alle måder”, fortæller Marian stolt.
Bogen er udgivet på familiens eget bogforlag, Forlaget Havana, som også tidligere har udgivet tre andre bøger med beretninger fra hele verden. ”Logbog fra Wallenberg” er den første bog, familien får trykt i Danmark, hvilket er et bevidst valg fra deres side. ”På den måde har vi ikke skullet give barnet fra os på noget tidspunkt”, forklarer Marian, når hun fortæller om hele processen. En anden årsag til, at de fik bogen trykt i Danmark er, at de gerne vil være mere bæredygtige.
”Det er blevet mere og mere en mission for os – også i de tv-programmer vi laver – at vi har et klimabudskab. Vi forholder os til den verden, vi lever i, og det aftryk vi sætter. Og det hænger rigtig godt sammen med at få trykt vores bog i Danmark og hos KLS PurePrint, som er så miljøbevidste og grønne i den måde, de producerer på”, udtrykker Marian.
Vores kære jord er presset
Som verdensomsejlere har Marian og familien oplevet klimaforandringerne i første parket, som ifølge Marian ikke er småting.
”Det er meget tydeligt, hvor meget vi belaster den, og hvor hårdt vores kære jord er presset. Og det er uanset, om du sejler nord- eller sydpå. Nu har vi set den nordlige verden igennem de sidste par år, og det er voldsomt. Det er gletsjere, der smelter, dyreliv der forsvinder, og folk der ikke kan leve på den måde, de oprindeligt har levet, fordi isen forsvinder”.
Disse oplevelser har sat sit præg på den måde familien lever på, hvor de i højere grad end før indtænker bæredygtighed i hverdagen.
”Vi tænker mere og mere over, hvordan vi transporterer os selv. Vi vil meget gerne have en elbil. Vi går bare og venter på, at der kommer en med et større batteri, så Mikkel kan komme frem og tilbage til de mange foredrag, han holder i Jylland. Vi tænker også over det i forbindelse med rejser. Er det for eksempel nødvendigt at tage på weekendtur til Paris, eller skulle vi ikke bare blive hjemme og sejle en tur i stedet for? Og så er vi blevet mere bevidste om, hvad vi spiser. Det er mindre kød og mere grønt, og det skal gerne være fra Danmark, så der også minimeres på transporten her”, afslutter Marian.
Bogen kan købes her: http://webshop.havana.dk/
Konkurrence: Vind kalender fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation og kæmper for natur, miljø og klima. Hvert år udgiver Danmarks Naturfredningsforeningen Naturkalenderen: En fotokalender med smukke billeder fra den danske natur. Kalenderen produceres af...
Aarhus Symfoniorkester har udskiftet blomster med træer for at støtte den gode sag
Blomster og chokolade er klassiske gestus-gaver. Men hos non-profitorganisationen Plant et Træ, der siden 1988 har arbejdet med at plante flere træer i Danmark til gavn for miljø og klima, ønsker man at give et alternativ til virksomheder og kulturinstitutioner. Et...
Nye emballageafgifter: Sådan får I prisrabat
Fra 1. oktober 2025 træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft i Danmark. Det betyder kort sagt, at alle virksomheder i Danmark, der sælger produkter med emballage eller producerer emballage, nu får ansvaret for, hvad der sker med emballagen, når den...