Nye emballageafgifter: Sådan får I prisrabat

Fra 1. oktober 2025 træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft i Danmark. Det betyder kort sagt, at alle virksomheder i Danmark, der sælger produkter med emballage eller producerer emballage, nu får ansvaret for, hvad der sker med emballagen, når den bliver til affald.

Med den nye lovgivning følger en række gebyrer på de forskellige typer emballage. Og der kan være mange penge at spare ved at gentænke sin emballage, så man undgår emballage i ’rød kategori’.

Derfor har vi allieret os med Emballageretur, en non-profit kollektiv ordning, der håndterer producentansvaret på emballage for alle danske og udenlandske virksomheder, der tilmelder sig ordningen, og som er en del af forhandlingerne og det udviklende arbejde omkring producentansvaret.

Sådan fungerer de nye afgifter

Med den kommende afgiftsstruktur for emballage betales en fast bidragssats per ton emballagetype, virksomheden forbruger. Bidragssatserne afhænger af materialet, og Emballageretur forventer f.eks., at bidragssatserne for papir bliver i omegnen af 500 kr. pr. ton og for plast cirka 5.000 kr. pr. ton.

Men udover den faste sats skal der potentielt betales en merafgift, afhængig af hvilke krav materialet lever op til. Inden for hver materialekategori (fx papir eller hård plast) afgør en kravliste, om det enkelte materiale kategoriseres som rød (høj klimapåvirkning), gul eller grøn (lav klimapåvirkning).

Merafgiften på materiale i den røde kategori er 35 %. Med de forventede priser vil bidragssatsen for ét ton plast i den røde kategori derfor blive cirka 5.000 kr. + 35 %.

Få prisrabat på de grønne emballagevalg

Mens man altså skal betale ekstra for de mest klimapåvirkende materialer, så er der modsat en økonomisk bonus ved at skifte til de mere miljøvenlige alternativer. Pengene fra merafgifterne lægges nemlig i en omfordelingspulje.

”Man har besluttet politisk, hvilke materialetyper, man mener, giver mindre klimapåvirkning. Og tænker man disse materialer ind i sin emballage, kan man altså få en økonomisk gulerod. Den pulje penge, som ekstraafgifterne skaber, bliver omfordelt til de producenter, hvis emballage er i den grønne kategori,” fortæller Morten Harboe-Jepsen, adm. direktør i Emballageretur.

Faktisk kan man få helt op til 80 % af sine omkostninger retur, hvis man skifter til mere miljørigtig emballage – en stor økonomisk gevinst ved at tænke grønt.

”De nye regler er en oplagt mulighed for virksomheder for at gentænke emballagen til deres produkter og undersøge, om man kan gøre det samme med mindre og mere miljøvenlige materialer. Der er både mange penge at spare og mulighed for positionere sin virksomhed i en fremtid, hvor bæredygtighed er afgørende,” fortæller KLS’ salgschef, Peter Amtorp Burchardt.

Hos KLS PurePrint kan vi hjælpe med at konvertere jeres emballage til materialer, som sparer jer penge på de nye afgifter. Det har vi blandt andet gjort for Danmarks næststørste rejsekoncern, Travelheart Family, der forventer en besparelse på 91 % i bidragssatsen.

Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

Ifølge World Economic Forum er tab af biodiversitet en lige så stor trussel for økonomien som klimakrisen. Derfor giver det både økonomisk og ESG-mæssigt god mening at begynde arbejdet med biodiversitet i jeres virksomhed. ”På lang sigt vil biodiversitetsindsatser...

læs mere