Opråb til forbrugerne: tænk over hvordan dine fødevarer bliver produceret

Bæredygtighed betyder groft sagt, at du som menneske lever på jorden på en måde, som ikke går ud over dine børn og børnebørn. For Heidrun Koefoed, uddannet kok, sygeplejerske og psykoterapeut, hænger bæredygtighed især sammen med, hvad vi som forbrugere spiser, og hvordan de ting vi spiser, bliver produceret. To ting hun mener har en indflydelse på både vores egen og jordens helbred.

Iværksættereventyr langt ude i regnskoven

For halvandet år siden kunne Heidrun og hendes mand, Hans Jørn, også skrive iværksættere på deres visitkort. De pakkede nemlig kufferterne og rejste til Fiji på deres bryllupsrejse for at besøge en kakaoplantage, deres venner havde investeret i. Det blev startskuddet på Rainforest Chocolate og en længere rejse som producenter af bæredygtig chokolade.

”Det var den vildeste oplevelse, man kunne forestille sig. Vi var langt inde i en regnskov uden strøm og offentlig vandforsyning med mennesker, der levede i utrolig fattigdom. Alligevel var de nogle af de mest imødekommende, smilende og inkluderende mennesker, jeg nogensinde har mødt”, fortæller Heidrun.

Efter accept og tilladelse fra høvdingen i landsbyen til at Heidrun og Hans Jørn måtte indgå i projektet, blev de introduceret til, hvordan man dyrker kakaotræer, høster bønnerne og laver chokolade. Det var her, de lærte, hvordan chokolade i virkeligheden bør smage og hvorfor.

”Det smagte fantastisk, og vi blev hurtigt klar over, hvilken retning vi skulle gå. Vi ville gerne bevare de noter af frugt og blomster, chokoladen allerede havde og ikke gribe for meget ind i naturen. Det vil sige mindst mulig forarbejdning med mest mulig smag – ligesom indianerne laver det i Sydamerika og Mexico”, forklarer Heidrun og fortsætter, ”Når vi ikke forarbejder ret meget, bevarer vi de naturlige antioxidanter og flavonoider, som er nogle stoffer i chokolade, der er rigtig sunde for mennesker”, siger Heidrun.

Heidrun og Hans Jørn bor på Bornholm og har et åbent chokoladeværksted, hvor dørene altid er åbne, så man kan komme forbi og smage, se og dufte produktionen af deres chokolade.

Bæredygtighed er måske kilden til godt helbred

Danmark er i flere omgange blevet kåret som verdens lykkeligste land. Alligevel oplever Heidrun som psykiatrisk sygeplejerske på tæt hold alle de sygdomme, folk kæmper med i Danmark og mener, at det bl.a. hænger sammen med levevis og kost. Det er hun særligt overbevist om efter hendes møde med Fijis befolkning langt ude i regnskoven:

”De er raske og glade, og derfor kan jeg ikke lade være med at tænke, at det hænger sammen med levevis og kost. I regnskoven lever de meget vegetarisk og forarbejder ikke maden med ekstra salt og aromaer, ligesom man gør i Vesten. Så de naturlige stoffer bliver bevaret i fødevarerne”, forklarer Heidrun.

Chokolade med god smag i munden

”Vi bør også alle stoppe op og tænke over, hvor og hvordan vores fødevarer bliver produceret. Vi giver mere for kakaobønner, end du ofte kan købe færdig chokolade til i butikkerne”, forklarer Heidrun.

Heidrun har erfaret, at når de først forklarer, hvorfor deres chokolade koster det, den gør, er der ikke nogen, der brokker sig over prisen.

”Det giver mening, at når man giver en krone per gram chokolade, så betyder det, at der er løn til farmeren i den anden ende, så hans familie kan få mad hver dag, og at han har råd til at købe en skoleuniform til sine børn. Herudover kan vi give ham nogle gode arbejdsforhold”, fortæller Heidrun.

En bæredygtig rød tråd

For at holde en bæredygtig rød tråd har Rainforest Chocolate også valgt, at deres emballage skulle være bæredygtig – og efter stor research faldt valget på KLS Pureprint.

”Vores chokolade er dyrket bæredygtigt hele vejen igennem. Den har aldrig været i nærheden af giftstoffer ude i regnskoven, og derfor tænkte vi også, at der skulle holdes en rød tråd. Vi kan jo ikke sende chokoladen ud i en dårlig emballage, som forurener bagefter, og som ikke er bæredygtig”, udtrykker Heidrun.

Til inspiration havde Heidrun undersøgt, hvad andre økologiske chokoladevirksomheder brugte, og her faldt hun over Økoladen, som også samarbejder med KLS Pureprint.

”Efter det gik jeg ind og slog KLS Pureprint op og tænkte, ’Næææhh det lyder spændende’. Så aftalte vi et møde, hvor jeg havde chokolade med. Det blev de meget begejstrede for, så selvfølgelig kunne de lave emballage til os – også selvom det var i små mængder, så vi økonomisk kunne være med. Sådan startede det, og de har bare fra starten af fanget, hvad vi gerne ville have i forhold til design og udtryk. Vi kunne ikke være mere tilfredse”, fortæller Heidrun.

Det der især tiltalte Heidrun var KLS PurePrint’s Cradle to Cradle certificering, og det faktum at alt er 100% biologisk nedbrydeligt og produceret uden nogen former for giftstoffer.

”Jeg kunne simpelthen ikke finde andre, der matchede mine idéer om bæredygtighed. Og med deres certificeringer, vidste jeg, at jeg kunne stole på, at det var 100% bæredygtigt”, afslutter Heidrun.

Klik her for at deltage i konkurrencen om chokolade fra Rainforest Chocolate.

Nye emballageafgifter: Sådan får I prisrabat

Nye emballageafgifter: Sådan får I prisrabat

Fra 1. oktober 2025 træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft i Danmark. Det betyder kort sagt, at alle virksomheder i Danmark, der sælger produkter med emballage eller producerer emballage, nu får ansvaret for, hvad der sker med emballagen, når den...

læs mere