Bornholmerkiksen er pakket ind i Cradle to Cradle Silver-certificeret emballage

 

Johannes Dam & Søn er en dansk virksomhed, der er kendt for at producere Bornholmerkiksen. Virksomheden i Aakirkeby har fremstillet de klassiske Bornholmske rugkiks siden 1924 og kan i år fejre 100-års jubilæum. Siden da har de specialiseret sig i at bage og producere kiks af høj kvalitet og lige siden har opskriften været en velbevaret familiehemmelighed. I dag er det 6. generation i bageriet, bagermester Jacob Dam, der står for produktionen.

Bornholmske råvarer og håndværk

Den sprøde rugkiks er bygget op af 27 papirstynde lag og bagt med de bedste råvarer fra Bornholm – produceret uden kunstige tilsætningsstoffer, konserveringsmidler eller farvestoffer. Bagerforretningen vægter kvalitet og det gode håndværk højt og der er den dag i dag fortsat meget håndarbejde i produktionen, hvor ikke to kiks er 100% ens. For eksempel håndsorteres kiksene, og en stor del af pakkearbejdet er også håndarbejde.

Verdenskendte kiks

Virksomheden har stor succes i udlandet med deres signaturprodukt og Bornholmerkiksen eksporteres til adskillige lande, for eksempel Japan, USA, Schweiz, Norge og Sverige. I april 2024 offentliggjort Johannes Dam & Søn, at virksomheden har indgået en aftale med flyselskabet Singapore Airlines, således at kiksene fremover bliver en del af menuen på Singapore Airlines flyvninger mellem København og Singapore. ”Du behøver selvfølgelig ikke købe en flybillet til Singapore for at smage rugkiksen. Du kan også nøjes med en tur i dit lokale supermarked”, lyder det fra Jacob Dam, adm. direktør i virksomheden.

Mere bæredygtige valg

Siden sommeren 2023 har Johannes Dam & Søn fået produceret æskerne til de verdenskendte kiks hos KLS PurePrint. Vores samarbejde med Johannes Dam & Søn startede med en dialog om, hvordan KLS PurePrint kan hjælpe med mere bæredygtig emballage til de berømte kiks. Jacob Dam har et stort hjerte for bæredygtighed, og købte hurtigt ind på muligheden for at producere og trykke emballage Cradle to Cradle-certificeret”, forklarer Peter Amtorp Burchardt, salgschef i KLS PurePrint, og fortsætter, ”Efter nogle gode møder, var det en glæde at køre over til dem i slutningen af juli 23´ og aflevere de første Cradle to Cradle-certificerede æsker. Siden da er der produceret en god portion æsker og vi er glade for at fortsætte den bæredygtige rejse sammen med Johannes Dam & Søn”.

Desuden tog Johannes Dam & Søn i foråret 2024 endnu et spring imod mere bæredygtige løsninger, da plastbakkerne i æskerne erstattes med kartonbakker. ”Vi gør hvad vi kan, for at være så bæredygtige som muligt. Mig bekendt leverer KLS PurePrint, grundet Cradle to Cradle-certificeringen, det mest bæredygtige emballage på markedet, og derfor passer samarbejdet godt ind i vores virksomhedsstrategi”, afslutter Jacob Dam.