Emballagen støtter op omkring det bæredygtige produkt

Den engelske virksomhed Ruby Cup sælger menstruationskopper – et moderne og miljøvenligt alternativ til hygiejnebind og tamponer. Bæredygtighed er en uadskillelig del af virksomhedens DNA, og da de skulle nå deres eget mål om kun at bruge bæredygtig emballage, faldt valget på KLS PurePrint.

Ruby Cup er ikke bare en hvilken som helst kommerciel virksomhed. Bæredygtighed har været en vigtig kerneværdi for dem lige fra starten – både social, miljømæssig og finansiel bæredygtighed. Således er deres forretningsmodel f.eks. bygget op omkring ”Buy One, Give One”-donationsprogrammet, der for hvert solgt produkt donerer en menstruationskop til piger og kvinder i bl.a. Ghana og Nepal, som ellers ikke har adgang til menstruationsprodukter.

– Vi tror på, at forretning kan være med til at skabe udvikling. Da vi startede virksomheden, var det et must for os at finde en model, hvor vi på den ene side selv kunne være finansielt bæredygtige, men hvor profitten byder ind til, at vi kan gøre mere socialt. Og den model vi fandt frem til, virker på den måde: Jo mere vi sælger, jo flere kopper kan vi donere. Vi plejer at sige, at purpose og profit går hånd i hånd, fortæller Julie Weigaard-Kjær, stifter og direktør hos Ruby Cup.

– Vi får tit spørgsmålet, hvad med bare at sælge menstruationskopper kommercielt, og det kommer aldrig til at ske, for så er vi ikke Ruby Cup mere. Så ville vi bare være ligesom alle andre. Vi er favnet på den bæredygtige grobund. Det er helt centralt for vores virksomhed.

Et miljøvenligt produkt

Men også den miljømæssige bæredygtighed spiller en rolle for Ruby Cup. F.eks. er deres produkt i sig selv meget miljøvenligt.

En menstruationskop er – som navnet antyder – en lille ”kop”, der er lavet af silikone. Den kan holde i op til 10 år og er dermed ikke blot økonomisk, den sparer også miljøet for tonsvis af engangs menstruationsprodukter.

– Det betyder meget for os, at produktet er bæredygtigt. Silikone er enormt holdbart, og derfor har vi altid sagt, at Ruby Cup holder i op til 10 år. Vi har f.eks. spottet at nogle konkurrenter på et tidspunkt har sagt, at deres produkt holder i 5 år, men som så er gået ned og nu anbefaler, det skal skiftes ud hvert år. Det virker lidt som en undskyldning for at sælge flere produkter, og det er ærgerligt, hvis der bliver gået på kompromis med bæredygtigheden som følge af konkurrence i markedet eller et fokus på kun den økonomiske bundlinje, fortæller Julie.

For nogle år siden begyndte Ruby Cup at udvide ønsket om miljømæssig bæredygtighed til resten af virksomheden, herunder emballagen.

Deres stofposer fremstilles nu af økologisk bomuld, og fordi mange af Ruby Cups engroskunder er emballagefri supermarkeder, har Ruby Cup i stor stil kunnet minimere emballagen for disse kunder.

– Men helt kan vi ikke komme uden om emballage. Derfor satte vi os det mål for 2017, at al vores emballage skulle komme fra bæredygtige kilder, forklarer Julie.

Danske virksomheder måtte være for dyre
Som global virksomhed med hovedkontor i London og kontor i Spanien, var det naturligt for Ruby Cup at søge bredt og internationalt efter leverandører. Men det var bestemt ikke første indskud at søge i Danmark.

– En af mine kolleger havde fundet KLS PurePrint, og hun var meget entusiastisk, bl.a. fordi de var Cradle to Cradle certificerede. Jeg kan huske, at jeg bare sagde: Det lyder helt fantastisk – men det er Danmark, så det er alt for dyrt, smiler Julie.

– Men så tænkte vi alligevel: Vi giver dem en chance og prøver lige at spørge efter nogen priser. Og så blev vi helt overrasket over, at de priser, vi fik fra KLS dem, faktisk var meget konkurrencedygtige. Derfor var vi ikke lang tid om at vælge KLS PurePrint som samarbejdspartnere.

Nu får Ruby Cup lavet alle tryksager og al kartonemballage hos KLS PurePrint, hvilket betyder, at de er Cradle to Cradle certificeret, bionedbrydelige og 100 % fri for skadelige kemikalier.

Moving People inspirerer til bæredygtig transport

Moving People inspirerer til bæredygtig transport

Arbejder I også med medarbejdernes valg af transportmiddel, når de skal til og fra arbejde? Og kunne I bruge inspiration til at tage det næste skridt? Så er projektet Moving People måske relevant for jer. Formålet med projektet har været at inspirere virksomheder og...

læs mere
Hjælp til alvorligt syge børn

Hjælp til alvorligt syge børn

Coronaen har gjort det sværere for velgørende organisationer at samle penge ind ved f.eks. arrangementer som ikke kan holdes i år eller er væsentligt begrænsede. I forbindelse med vores fine samarbejde med McDonald’s blev vi opmærksomme på, at Ronald McDonald...

læs mere
God smag i munden med bæredygtig te fra Emeyu

God smag i munden med bæredygtig te fra Emeyu

Der er ikke noget som en kop varm og velsmagende te på en regnvåd efterårsaften. Specielt når man ved, at man kan nyde den med god samvittighed, fordi den er produceret med økologi, bæredygtighed og gode arbejdsforhold for øje. Lige præcis de tre ting var...

læs mere