Hvidløg & Vin er Danmarks største økologiske hvidløgsproducent

På en firlænget stråtækt ejendom ved Faxe, har ægteparret Lotte og Peter Lei drevet økologisk landbrug i over 30 år. Parret står bag virksomheden Hvidløg & Vin, som er Danmarks største økologiske hvidløgsproducent.

Økologi, bæredygtighed og kvalitet

Parret er pionerer indenfor deres felt, som ellers startede som et projekt i parrets store køkkenhave, hvor der blev eksperimenteret med flere forskellige afgrøder. Efter flere opfordringer, startede parret i 1992 hvidløgsproduktion op på deres gård, hvor der siden 1991 er blevet dyrket økologisk. Både Lotte og hendes mand Peter er jordbrugsuddannede og økologi og bæredygtighed har interesseret Lotte, så længe hun kan huske. ”Allerede i gymnasiet skrev jeg opgaver om økologi og vi har altid interesseret os for miljø og økologi i min familie. Det er en grundpræmis for mig og derfor også for vores virksomhed”, siger Lotte Lei.

Franske hvidløgssorter

Virksomheden dyrker fire forskellige franske hvidløgssorter, der fungerer i Danmark, fordi de kan stå vinteren over og tåle kulde og frost. ”Hvidløg er ikke en nem afgrøde at producere og man skal have et indgående kendskab til både klima og dyrkningsprocessen og efter 30 år lærer vi stadig noget nyt”, griner Lotte. I dag produceres hvidløgene på Esagergård ved Strøby i samarbejde med økologisk gartner Ole Nørby. Et samarbejde, som har tilladt udvikling og mekanisering i udvalgte processer. Lotte påpeger også at hvidløg er meget modtagelige for stød og derfor er hænderne det bedste redskab for et kvalitetsprodukt. Som et supplement til hvidløgene, importerer Lotte og Peter økologiske vine fra nøje udvalgte producenter i Frankrig og Tyskland.

Virksomheden har siden 1993 samarbejdet med Coop og hvidløgene sælges i butikker landet over, samt på virksomhedens webshop og fra gårdbutikken på familiens hjemmeadresse.

Ny emballageleverandør

Grundet lukning hos de tidligere emballageleverandører, var Hvidløg & Vin nødsaget til at undersøge markedet for nye alternativer. ”Vi mødte KLS PurePrint på Food Expo, hvor vi ledte efter bakker til hvidløgene. Jeg ledte efter en løsning, hvor vi kunne undgå film og etiketter og i stedet få flere oplysninger printet direkte på bakken. Derudover var det også vigtigt for mig, at leverandøren kunne levere bæredygtige løsninger, både hvad angår tryk og materiale – og KLS PurePrint kunne imødekomme alle mine krav. Samarbejdet er nyt og jeg ser frem til at følge udviklingen”, fortæller Lotte. Derudover lod hun sig også inspirere af kollegaerne fra gartnerivirksomheden, Markhaven, som har været kunder hos KLS PurePrint i flere år.

Økologipionerer er gået fra gris til plante

Økologipionerer er gået fra gris til plante

I 2019 stiftede ægteparret Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen virksomheden Organic Plant Protein, efter at have solgt deres andel i fødevarevirksomheden Hanegal, som de startede tilbage i 1994. Det var her, at ideen om at producere teksturerede planteproteiner opstod...

læs mere
KlimaMad.DK sælger helt vilde produkter

KlimaMad.DK sælger helt vilde produkter

I Aarhus ligger den lille virksomhed KlimaMad.DK, som siden starten i 2020 har arbejdet med visionen om, at det vil have en afgørende effekt på klimaet, hvis forbrugerne har mulighed for at vælge mellem klimavenlige fødevarer kontra mindre klimavenlige fødevarer....

læs mere
KLS PurePrint: Ansvarlige valg i forbindelse med ombygning

KLS PurePrint: Ansvarlige valg i forbindelse med ombygning

Lyden af håndværkere har den seneste tid været hverdag hos KLS PurePrint på Avedøre Holme i Hvidovre, hvor en større ombygning har været i gang. Det klassiske 80’er look er blevet skiftet ud med lyse lokaler og moderne løsninger. Cradle to Cradle certificerede valg Da...

læs mere
0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage