Markhaven: 35 års erfaring med økologisk tomatdyrkning

 

Siden 1983 har det økologiske gartneri, Gartneriet Markhaven, dyrket økologiske grøntsager, og er i dag et af de ældste økologiske væksthusgartnerier i Danmark.

Ægteparret Jytte Bach og Klaus Søgård er ejere af Markhaven, og har i over 35 år dyrket økologiske tomater. De har fundet frem til en dyrkningsmetode, som både giver sunde og velsmagende grøntsager, samtidig med at miljøet lider mindst mulig belastning.

Der hvor vi virkelig adskiller os fra konventionel tomatdyrkning, er måden vi dyrker på. Vores tomater dyrkes i nærende økologisk bundjord, som giver vores tomater og agurker saft og kraft”, fortæller Jytte Bach.

Ved konventionelle gartnerier, dyrkes alle planter nemlig i et vækstmedie som stenuld, hvor de ikke har mulighed for at optage jordens næringsstoffer. Her har de kun mulighed for at optage de stoffer og gødnings-substrater, som gartneren tilføjer.

En lang række bæredygtige initiativer 

Jytte og Klaus har implementeret en lang række bæredygtige initiativer på Markhaven, for hele tiden at optimere og forbedre deres bæredygtige indsats.

Markhaven gøder jorden med kompost, som de selv laver. De får økologisk husdyrgødning fra to landmænd på Fyn, som de blander med flis og kompost, af de snittede tomat- og agurkeplanter.

Derudover opsamles alt regnvand, og anvendes til vanding af grøntsagerne. På den måde sparer Markhaven på vandet, da størstedelen af deres vandforbrug dækkes af regnvandet.

Som økologisk gartneri bruger Markhaven ingen kemiske sprøjtemidler, men bruger derimod biologisk bekæmpelse til skadedyr:

Ligesom alle andre får vi jo skadedyr, og til at holde bestanden nede indkøber vi nyttedyr. Det kan fx være rovmider, snyltehvepse og galmyg, som så spiser de skadelige insekter”, fortæller Jytte Bach.

Der er altid plads til bæredygtige forbedringer

Udover at fokusere på bæredygtig og økologisk grøntsagsdyrkning, har Jytte og Klaus også besluttet at anvende bæredygtig emballage til deres tomater og agurker.

Vi tænker hele tiden på, hvordan vi kan udvikle os bæredygtigt, så derfor valgte vi i år at benytte bæredygtig emballage fra KLS PurePrint”, forklarer Jytte Bach.

Bakkerne til grøntsagerne er FSC-certificeret og produceret af langfibret pap fra skandinavisk genplantning. KLS PurePrint har trykt og lavet bakkerne, hvor der ikke er tilsat nogen skadelige kemikalier, og de egner sig derfor som fødevareemballage.

Markhaven tomatbakker
Gartneriet Markhaven
Patienter får friheden tilbage

Patienter får friheden tilbage

  Patienter, som er i behandling med drop, er normalt tvunget til at ligge i en hospitalsseng på et hospital. Det belaster hospitalsvæsenet og binder patienterne til deres senge. Men en genial løsning er på vej! Det danske firma OSAA Innovation har udviklet et...

læs mere
Skærm er skønt – papir er pragtfuldt!

Skærm er skønt – papir er pragtfuldt!

  Har magasiner og andre trykte medier som brochurer og kataloger en fremtid? Kan de digitale udgaver fuldstændig erstatte det trykte medie, eller er der stadig fordele ved at have et fysisk produkt i hånden? Det har vi bedt Henrik Thøgersen, magasinspecialist...

læs mere
KLS PurePrint vinder pris

KLS PurePrint vinder pris

  Det international forlag, EU Business News, som har til formål at give et grundigt overblik over europæiske virksomheder, har fokus på virksomheder der er ledende i deres brancher, og som har gennemgået en usædvanlig udvikling. Målet er at finde ud af, hvordan...

læs mere
0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage