Stenpapir

PAPIR LAVET AF STEN

Stenpapir er lavet af knust kalksten. Det er stærkt og vandtæt, men blødt og lækkert at røre ved.

Det har aldrig set skyggen af et træ, og det koster ikke en dråbe vand at producere. Stenpapir er et bæredygtigt alternativ til almindeligt træpapir.
Produktet er Cradle-to-Cradle certificeret og er dermed oplagt til opgaver, hvor bæredygtigheden har høj prioritet. Papirets tekniske egenskaber, herunder at det ikke påvirkes af vand, gør det meget velegnet til bykort, vandrekort og andre produkter, som skal bruges ude i naturen.

Stenpapir er et papirprodukt der kan sammenlignes med almindelig træpapir. Dog har stenpapir en anden fremstillingsproces med andre ingredienser, og det giver stenpapir en række fordele, både miljømæssigt og kvalitetsmæssigt. Stenpapir indeholder blandt andet intet træ, men består af kalksten og bindemidlet HDPE.

Kalksten (CaCO3) forefindes naturligt. Under det dansk-norske bassin ligger der eksempelvis et 1000-2000 meter kalklag. Kalk findes naturligt i vand og kan ses som aflejringer i håndvasken eller som den bærende struktur i koralrev, og det dannes kontinuerligt i naturen.

HDPE (high density polyethylen) er en oliebaseret thermoplast. HDPE indeholder ingen skadelige stoffer, og ved afbrænding udledes der kun CO2 og vand. Udsættes stenpapir for UV-stråling, fugt og varme, er det biologisk nedbrydeligt, idet UV-strålerne brænder plasten af, og kun kalken ligger tilbage.

Stenpapir fås i forskellige tykkelser til forskellige formål.