Traditionelle læsepræferencer i en digital tidsalder: Papirbøger tager størstedelen af læsernes opmærksomhed

 

Den digitale tidsalder har forandret måden, vi læser og vælger vores bøger på. En nylig forbrugerundersøgelse fra Real Research viser, at selvom e-bøger bliver mere populære, foretrækker en betydelig del af læserne stadig papirbøger eller en kombination af begge.

Foretrækker du papirbøger eller e-bøger?

Undersøgelsen viser, at 75% af deltagerne foretrækker papirbøger eller en kombination af papir- og e-bøger, mens 25% foretrækker e-bøger. Blandt de adspurgte nævnes ulemper som øjenbelastning og distraktion fra pop up-vinduer ved e-bøger og pladsmangel og tunge bøger anses som de største ulemper ved fysiske bøger.

Papirlæsning giver det største udbytte

Fordelingen af forbrugerpræferencerne understøttes af adskillige studier, som påviser, at vi læser flere og flere tekster på skærm, men at papirlæsning foretrækkes i højere grad end skærmlæsning. Især når det gælder sammenhængende og længere tekster, herunder litterære tekster, har papirlæsning fordele. Læseforståelsen er bedre, når vi læser på papir, end når vi læser på skærm, og en undersøgelse har tilsvarende vist, at mange studerende opfatter skærmlæsning som mindre behagelig og mindre engagerende end papirlæsning. De studerende i undersøgelsen foretrak derfor papirbøger frem for elektroniske tekster, selv om sidstnævnte er billigere og lettere at anskaffe.

Sustainable Typesetting® kan være en del af løsningen

En løsning på problematikkerne omkring tunge lærebøger, pladsmangel og CO2-udledning kan være Sustainable Typesetting®, hvis grundsten er læselighed, bæredygtighed og rentabilitet. Vi ved at forbrugerne vil have tyndere og lettere bøger, og det kan vi skabe med Sustainable Typesetting. Især ergonomien i bogen er vigtig jo ældre man bliver, hvad angår håndteringen af bogen. Og som studerende ift. transport og prisen på studiebøger. Det er muligt at fysiske undervisningsmaterialer som skole- og undervisningsbøger kan produceres bedre og med meget færre omkostninger, hvilket der er stor debat omkring lige nu. Enten kan man reducere omkostningerne med 20-30% for skolerne, eller producere 20-30% flere bøger for samme pris”, fortæller Andreas Stobberup, projektleder i 2K/Denmark, der står bag konceptet. Eksempelvis har 2K/Denmark og KLS PurePrint trykt en udgave af Lykke Per, hvor besparelsen er på 200 sider – bogen reduceres fra 800 til 600 sider. Det er en reduktion på 25 %.

Papirbøger kan være mere miljøvenlige end e-bøger

Interessant nok viser forbrugerundersøgelsen også, at nogle læsere vælger e-bøger af miljømæssige årsager. Næsten 20% af de adspurgte nævnte miljøhensyn, som en vigtig faktor for deres valg af e-bøger. Ser man på en kindle, en e-bogslæser, så bruges der cirka 160 kg CO2 til at producere sådan en. I tilblivelsen af Lykke Per bogen blev der brugt 500 g CO2. Det svarer til 320 bøger, som kan produceres ved hjælp af Sustainable Typesetting® og Cradle to Cradle® certificerede tryksager fra KLS PurePrint pr. produceret e-bogslæser. En anden miljømæssig fordel ved papirbøger er, at vi, på nuværende tidspunkt, er langt bedre til at genbruge bøger, end vi er til at genbruge elektronik, som ofte blot ender som affald.

Kilder

Delgado et al. (2018) Don’t throw away your printed books: A meta-analysis on the effects of reading media on reading comprehension

Michelsen, J. (2021). Pejlemærker i aktuel forskning om læsning

Real Researcher Media (2023)

Simpelts mission er at reducere plastikforbruget

Simpelts mission er at reducere plastikforbruget

  Hvad der startede som et privat nytårsforsæt tilbage i 2018, er i dag blevet til virksomheden Simpelt. Stifter af Simpelt Emma Bech Hansen ønskede at reducere plastikforbruget i hende og kærestens hverdag og hun begyndte at undersøge mulighederne for produkter...

læs mere
KLS PurePrint deltager i FSC® Ugen 2024

KLS PurePrint deltager i FSC® Ugen 2024

  I FSC Ugen 2024 sætter NGO’er og virksomheder i hele Norden fokus på betydningen af de valg, vi alle træffer i hverdagen. Når du vælger FSC®, er du f.eks. med til at gøre en forskel for natur, dyreliv og mennesker i verdens skove. FSC®-mærket sikrer ikke bare...

læs mere