Troldtekt – frontrunner inden for cirkulær økonomi

En lille vestjysk virksomhed, der siden 1935 har produceret akustikplader i træ og cement blev pludselig kendt i hele Danmark. Hvorfor? Fordi de valgte at fokusere på miljø og bæredygtighed.

Cradle to Cradle er mere end en miljøcertificering

Virksomhedens navn er Troldtekt, og det øgede fokus på miljø begyndte i 2009. ”Før kommunikerede vi kun produktegenskaber, men så skete der noget op gennem 00’erne. Vores kunder begyndte at efterspørge viden om vores processer og etiske forhold,” fortæller marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen.

Troldtekt beskrev deres produktlivscyklus og deres processer. Men specielt for deres kunder på eksportmarkedet, var det ikke nok med hjemmelavede procesbeskrivelser. De havde brug for et miljøstempel fra en international tredjepart.

Valget faldt på Cradle to Cradle, hvor de fik deres første certificering i 2012. Her opdagede de, at Cradle to Cradle ikke bare er en miljøcertificering. Det er nærmere en strategisk handlingsplan, hvor man er nødt til at påvirke hele værdikæden, hvis det virkelig skal rykke noget.

Troldtekt har opnået guld og platin i 4 ud af de 5 kriteriekategorier i Cradle to Cradle. Men fordi de stadig er på sølv i kriteriekategorien Materialesundhed, er deres overordnede Cradle to Cradle certifikat stadig på sølv, da det styres af den mindste fællesnævner.

Udfordringer med maling og take-back system

Især to udfordringer gør det svært at avancere til guld og platin.

Den ene udfordring er malingen, der påføres akustikpladerne. Den indeholder biocid for at sikre holdbarheden i selve malingen før den påføres, og det er endnu ikke lykkedes deres leverandør at finde en løsning, der erstatter biocid. Hvis Troldtekts samarbejdspartner ikke tilsætter netop dette biocid, vil den maling, Troldtekt har på lager blive ubrugelig inden for meget kort tid og det vil generere et stort spild. Der skal nemlig være sund fornuft i beslutningerne, så miljøet ikke bliver taber på bekostning af ambitioner i certificeringerne.

Den anden udfordring er at finde et fornuftigt take-back system til brugte plader.

”Vi har styr på vores produktionsaffald og på de fraskæringer, der foregår ude i byggeriet. Men når pladerne har været brugt i 50 år, hvad har de så været behandlet med, og hvordan sørger vi for, at de bliver genanvendt bedst muligt?,” forklarer Tina Kristensen.

Den sidstnævnte udfordring gælder hele byggebranchen, og særligt nedrivningsbranchen er en vigtig samarbejdspartner, når der skal findes løsninger.

Hvad har Cradle to Cradle betyder for Troldtekt?

”Det er rigtig svært at sige, hvad det har betydet for os at blive Cradle to Cralde certificeret. For hvad hvis vi ikke havde gjort det? Men vi har aldrig været mere kendte i Danmark end vi er nu, og vi bliver gang på gang fremhævet som frontrunners inden for cirkulær økonomi,” fortæller Tina Kristensen.

Samtidig med den store synlighed Troldtekt har fået, er efterspørgslen på deres akustikplader steget både i Danmark og i udlandet. Fra 2015-2017 er produktionen blevet udvidet med 40 % og i 2019 udvider de produktionen yderligere.

Internt har arbejdet med Cradle to Cradle også haft betydning. ”Det er ikke noget man har, og så kan man hvile på laurbærrene. Det er noget man skal arbejde med hele tiden. Du skal have det med i alle processer. Det er et mindset.”

Mange blander genbrug og cirkulær økonomi sammen

Selv om Tina Kristensen synes, at Cradle to Cradle i dag er et mere kendt mærke, så ser hun stadig et stort potentiale for, at det kan blive meget mere udbredt. ”Selv om der er meget stort fokus på cirkulær økonomi i dag, så er der mange, der blander genbrug og cirkulær økonomi sammen. En ting er, at man kan genbruge produkter og materialer, men det skal også være cirkulært. Og her er materialesundhed hele forudsætningen for cirkulær økonomi. Vi er nødt til at have styr på vores kemi.”

Troldtekt tog sin egen medicin og valgte KLS PurePrint

Da Troldtekts aftale med et andet trykkeri for nylig udløb, var de ikke i tvivl om, at det var KLS PurePrint, de skulle have fat i. Det giver god mening da KLS PurePrint ligesom dem selv er Cradle to Cradle certificeret.

Læs mere om Troldtekts arbejde med Cradle to Cradle

Økologipionerer er gået fra gris til plante

Økologipionerer er gået fra gris til plante

I 2019 stiftede ægteparret Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen virksomheden Organic Plant Protein, efter at have solgt deres andel i fødevarevirksomheden Hanegal, som de startede tilbage i 1994. Det var her, at ideen om at producere teksturerede planteproteiner opstod...

læs mere
Konkurrence: Vind Emballage hvidbog

Konkurrence: Vind Emballage hvidbog

Vi udlodder 5 eksemplarer af Emballage hvidbogen! KLS PurePrint har i samarbejde med bestyrelsesmedlem Gitte Haar, leder af Center for Cirkulær Økonomi, udgivet en Emballage hvidbog, som gennemgår de forskellige materialer til brug for emballage og opstiller nogle...

læs mere
KlimaMad.DK sælger helt vilde produkter

KlimaMad.DK sælger helt vilde produkter

I Aarhus ligger den lille virksomhed KlimaMad.DK, som siden starten i 2020 har arbejdet med visionen om, at det vil have en afgørende effekt på klimaet, hvis forbrugerne har mulighed for at vælge mellem klimavenlige fødevarer kontra mindre klimavenlige fødevarer....

læs mere
0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage