ADA: En intelligent babyalarm

 

Digitale produkter udvikles og forbedres hele tiden og babyalarmer er ingen undtagelse. Med ADA babyalarmen har stifterne tilføjet produktet kunstig intelligens, som genkender babylyde og sorterer baggrundsstøj fra.

Fra forældre til forældre

Ideen til ADA opstod, da Aske Mottelson blev far og skiftede bekendtskab med babyalarmen. Han var ikke videre positiv over udvalget på markedet og sammen med et par andre fædre satte han sig for at udvikle babyalarmen ADA, som er opkaldt efter hans egen datter.

”Jeg ville lave en babyalarm, der gjorde livet som forælder lettere, ikke mere irriterende”, fortæller Aske Mottelson, PhD i datalogi og medstifter af ADA.

Folkene bag ADA har udnyttet at langt de fleste af os altid har mobilen ved hånden og det walkie-talkie lignende system, kendt fra traditionelle babyalarmer, er udskiftet med én enhed, som via en app kan connectes til smartphones. Derudover kan alarmen kobles til flere smartphones, hvilket gør det er muligt for flere forældre eller bedsteforældre at overvåge babyen samtidigt.

Kunstig intelligens

Ved at træne med hjælp af kunstig intelligens, har stifterne sikret at alarmen kun reagerer, når babyen giver lyd fra sig og ikke på andet baggrundsstøj, som traditionelle babyalarmer gør. ”Vi har samlet en masse lydoptagelser, som alarmen ikke skal reagere på – for eksempel hunde, trafik, fly, musik. Samtidig har vi et datasæt bestående af tusindvis af lyde, der kommer fra babyer, og som alarmen skal reagere på. Dem har vi kørt gennem en kunstig intelligens-algoritme, som i sidste ende resulterer i at alarmen kun reagerer på babylyde”, fortæller Aske Mottelson. Udover at fungere som babyalarm, kan appen også give forældre viden om babyens søvnmønster og sende notifikationer, når din baby vågner, samt andre opmærksomhedspunkter.

Udfordringer undervejs

Vejen til det færdige produkt, har ikke været enkel for folkene bag ADA. De har været udfordret af både Corona-pandemien og krigen i Ukraine, hvilket blandt andet har resulteret i lange ventetider og massive prisstigninger på microchips fra Kina. Derudover har ADA haft dygtige programmører siddende i Ukraine, hvis arbejdsforhold blev nærmest umulige, da krigen brød ud. Men nu kan stifterne se lyset for enden af tunnelen, og indenfor et par uger, er virksomheden klar til at sætte ADA babyalarmen i salg.

Zen, skandinavisk minimalisme og bæredygtige løsninger

I designfasen har stifterne været inspireret af den japanske zen-sten, der symboliserer ro, og kombineret det med skandinavisk minimalisme. ADA er fremstillet i naturgummi og fås i fire farver – en for hver årstid. Udover et stringent produktdesign, så betyder bæredygtige løsninger også meget for stifterne og derfor valgte Aske, og resten af holdet bag ADA, at KLS PurePrint skulle producere emballagen til alarmerne. ”Vores produkt henvender sig til det urbane segment, som går op i god kvalitet, design og bæredygtighed og derfor var det helt naturligt for os, at emballagen også skal være af den bedste kvalitet og lavet af materialer, som belaster miljøet mindst muligt”, afslutter Aske Mottelson.