Genbrug er en del af løsningen på overforbrug
Den 28. marts 2023 havde Danmark opbrugt sin årlige andel af de naturlige ressourcer. Det viser en ny beregning fra tænketanken Global Footprint Network. Dagen er kendt som Overshoot Day, og det vil sige at vi fra den 29. marts bruger flere ressourcer end Jordens økosystemer kan regenerere på et år.
Verdens 15. mest forbrugende land
På listen over lande med det højeste forbrug målt pr. indbygger i Verden, ligger Danmark på en kedelig 15. plads. Det betyder at hvis hele Jordens befolkning levede som i Danmark, ville det kræve over fire jordkloder. Danmark har tidligere år ligget endnu højere oppe på listen, men desværre skyldes den lavere placering ikke at vi har skruet ned for forbruget, men at andre endnu mere overforbrugende lande har overhalet Danmark.
“Vi behøver ikke gå på kompromis med vores velfærd og vækst for at passe på naturen. I fremtiden skal vi bruge færre ressourcer til at producere de varer, vi behøver. Alt, vi producerer, skal kunne bruges mange gange og repareres, når det går i stykker. Og når tingene er slidt helt ned, skal de kunne skilles ad, så ressourcerne kan genanvendes til nye produkter. Og de penge, vi sparer, skal bruges på at reetablere den natur, vi allerede har ødelagt,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Det kræver en stor indsats for at reducere Danmarks overbrug og vi kan som virksomheder og forbrugere gøre en forskel, fx ved at genbruge. I anledning af Danmarks Overshoot Day, sætter WWF og DBA fokus på netop genbrug. Læs tre gode råd til at komme i gang med at genbruge længere ned i artiklen.
En mands skrald er en anden mands guld
Hos KLS PurePrint hviler vores handlinger på den cirkulære tankegang og vi har siden 2019 bestræbt os på at tænke genbrug ind, når vi har haft brug for at foretage nye møbelindkøb. Derudover har KLS PurePrint i samarbejde med øvrige virksomheder på Avedøre Holme gennem BID-partnerskabet (Business Improvement Districts), oprettet en byttebørs, hvor virksomheder kan lægge brugte møbler ud, som andre i partnerskabet kan få glæde af. Det er blandt andet sådan KLS PurePrint har fået ”nye” konferencestole, skriveborde og arkivskabe.
”Det er en ren win-win-situation for os alle. Hos KLS PurePrint har vi fået ”nye” møbler, vores samarbejdspartnere er kommet af med dem og vi undgår at bidrage til at der bliver produceret nye møbler”, fortæller CCO i KLS PurePrint Kasper Larsen, og fortsætter: ”Vi stod og manglede konferencestole og gennem partnerskabet på tværs af virksomhederne herude, blev det klart, at DBI havde 60 stole stående til opmagasinering, som kunne få nyt liv i vores mødelokaler”.
Og fordelene er mange, når man som virksomhed tænker i genbrugsbaner. ”Det er en billigere løsning end at købe nyt, vi sparer på Jordens naturlige ressourcer og de patinerede møbler, i vores lokaler, fortæller en historie, som en ny stol ikke kan”, siger Kasper Larsen.
Derfor er rådet også fra KLS PurePrint at man, både som privat og virksomhed, bør se sig om en ekstra gang, inden man køber nyt – opret eksempelvis en byttebørs med virksomhederne i nærområdet og køb kvalitetsprodukter, som kan bruges i mange år.
Hvis du kommer på besøg på hos, vil du kunne se dette klistermærke på vores genbrugsmøbler, som skal være med til at fortælle møblets historie.
Tre gode råd fra WWF Verdensnaturfonden og DBA til at komme i gang med at genbruge:
1. Kig efter brugt, før du køber nyt
Gør det til en vane at besøge din lokale genbrugsbutik, inden du køber nyt tøj eller nye ting til hjemmet. Det er godt for kloden og som regel også for din økonomi. Køb som udgangspunkt altid kvalitet og tidløst design – også når du handler brugt. Så holder tingene som regel længere tid. Det koster for eksempel op imod 1.400 liter vand at producere en enkelt t-shirt, så der er mange ressourcer at spare.
2. Shoppepause – for øvelsens skyld
Vil du udfordre dig selv, kan du holde shoppepause i en periode. Hvis du undervejs har brug for at købe noget, skal det være brugt. Ved at følge dette råd vil du med garanti blive mere bevidst om, hvad du i virkeligheden har brug for, genbruge mere, skåne kloden og samtidig spare en masse penge. Det er en sjov øvelse, men faktisk behøver du ikke lægge shopping på hylden for altid. Det vigtigste er, at vi bliver bedre til at shoppe klogt og genbruge mere.
3. Byttedage med vennerne eller kollegerne
Minder du om gennemsnitsdanskeren, er din garderobe, dine køkkenskabe og dit loftsrum fyldt med ting, som sjældent ser dagens lys. Ifølge DBA vil hver dansker i gennemsnit kunne tjene 11.671 kroner, hvis de fik gang i genbrugshandlen af de ting, de ikke længere bruger. Støv dine ubrugte ting af, og hold bytte- eller lånedage med dine venner eller kolleger. Det er ren win-win. Du får en hyggelig dag i godt selskab og samtidig genopfrisket garderoben eller hjemmet.
Hvem laver udregningen?
Den private tænketank Global Footprint Network udregner hvert år datoen for Overshoot Day i Danmark og resten af verden. Regnestykket bag modellen er kompliceret. Data stammer primært fra FN’s opgørelse over jordens ressourcer og vores forbrug.
Beregningen viser, hvornår efterspørgslen på naturens ressourcer – det økologiske fodaftryk – overstiger, hvad jorden kan nå at genskabe samme år – dens biokapacitet. Læs mere om udregningen bag Overshoot Day her.
Danmarks næststørste rejsekoncern udskifter plastserveringsbakker til bakker i Cradle to Cradle-certificeret karton
Travelheart Family, Danmarks næststørste rejsekoncern, udskifter plastserveringsbakkerne, som vi kender fra flyrejsen, med serveringsbakker i Cradle to Cradle®-certificeret karton. Navnet vil du ikke genkende fra flybilletter eller rejsebeviser, men selskaberne...
KLS PurePrints CCO Kasper Larsen er Årets ESG Frontrunner 2024
På en solbeskinnet dag i maj løb Årets SMV awardshow af stablen. Blandt de nominerede i kategorien Årets ESG Frontrunner var Kasper Larsen fra KLS PurePrint, og på trods af det stærke felt, han var oppe i mod, blev det Kasper, som kunne kalde sig for Årets ESG...
Nye regler for emballage udfordrer kosmetikbranchen: Sådan arbejder Rudolph Care med bæredygtighed
Ny lovgivning fra EU tvinger kosmetikproducenter til at tage stilling til emballagen. Hos Rudolph Care ser man de nye krav som mulighed for at arbejde endnu mere bæredygtigt. Hvordan sælger man bedst sine dyre cremer i butikkerne? Et spørgsmål, som har givet utallige...