Troldeskulpturer og Nordeuropas første Cradle to Cradle helbindsbog

 

Har du hørt om Thomas Dambo og hans troldeskulpturer? I forbindelse med afsløringen af trold nr. 100 blev der sat en storslået skattejagt i gang, hvor fans blev inviteret til at finde trolden, som har fået navnet Måne Mor. Nu er historier om de første 100 trolde blevet samlet i en bog – som ovenikøbet er Nordeuropas første Cradle to Cradle helbindsbog.

Trolde i genbrugstræ

Thomas Dambo er kendt for at lave skulpturer i genbrugsmaterialer og i særdeleshed for sine trolde i genbrugstræ, som han har opført over hele verden. De store trolde er gemt rundt omkring i skove og naturområder og formålet med de imponerende kreationer er at få folk til at udforske naturen, samt at gøre op med brug og smid ud-kulturen og få folk til at se værdien i genbrug og i de ting, som vi smider ud.

Ideen til troldene og skattejagten opstod fra Thomas Dambos passion for genbrug og bæredygtighed kombineret med en kærlighed til eventyr og historiefortælling. ”Jeg blev inspireret af gamle nordiske folkesagn, hvor trolde og andre mytiske væsner spiller en stor rolle. Jeg tænkte, at det ville være en fantastisk måde at bruge genanvendte materialer på, samtidig med at jeg kunne bringe nogle af disse historier og legender tilbage til livet på en moderne og miljøvenlig måde”, fortæller Thomas Dambo.

Verdensomspændende skattejagt

Til skattejagten havde frivillige fra hele verden hjulpet med at udstyre de 99 eksisterende trolde med et tegn. De 99 tegn blev til en gåde i ”troldealfabet”, som skal løses, for at pege de mange fans i retning af Måne Mor.

Thomas Dambo byggede sine første trolde for ni år siden og dengang havde han ingen anelse om, hvor omfattende projektet ville blive. Han har formået at opbygge en virksomhed, der i dag har omkring 25 ansatte, som hjælper med alt fra at bygge til at stå for sociale medier. Og tager man et kig på hans Instagram-profil, vidner den også om Thomas’ og troldeuniversets popularitet – mere end 100.000 profiler fra hele verden følger den dygtige skulptør.

Ny cofee table bog

Bogen Trash Trolls and Treasure Hunts indeholder hundredvis af billeder, digte og eventyr, skrevet af Thomas Dambo, og højdepunkter fra behind the scenes. I bogen fortæller Thomas Dambo historien om hvordan han, sammen med sit team og flere tusinde frivillige, har samlet over 250 tons affaldstræ og bygget et troldeunivers, som i dag består af mere end 100 trolde og spænder over 17 lande. Og selvom Thomas Dambo har rundet 100 trolde, er der ingen planer om at skrue ned for troldeuniverset. Til juni rejser han, og resten af teamet, til USA, hvor de skal bygge ti nye trolde på tværs af landet.

Cradle to Cradle helbindsbog

For Thomas Dambo betyder det meget, at bogen er den første Cradle to Cradle helbindsbog og han håber på at kunne være med til at inspirere andre forfattere, kunstnere og virksomheder til at overveje Cradle to Cradle-certificerede produkter og tænke bæredygtige løsninger ind i deres arbejde.

”Jeg er utrolig stolt og begejstret for, at bogen bliver den første Cradle to Cradle helbindsbog i Nordeuropa. Cradle to Cradle-konceptet er et innovativt og bæredygtigt designprincip, der sigter mod at skabe produkter og systemer, der er både miljøvenlige og økonomisk bæredygtige. Det passer perfekt til mit arbejde og de værdier, jeg gerne vil fremme med min genbrugskunst”, fortæller Thomas Dambo, og uddyber, ”At bogen bliver Cradle to Cradle-certificeret betyder, at den er designet og produceret på en måde, der minimerer dens miljøpåvirkning og maksimerer dens genanvendelighed. Det er et konkret eksempel på, hvordan vi kan omdanne vores tankegang og handlinger for at skabe en mere bæredygtig fremtid”.

At kunne bidrage til at skabe en større bevidsthed om vigtigheden af genbrug, genanvendelse og bæredygtig udvikling, det er netop det, som Thomas Dambo ønsker at opnå med bogen og sine værker.

Den tekniske udfordring

Bogen er en Cradle to Cradle certificeret helbindsbog og bliver den første af sin slags i Nordeuropa. Hos KLS PurePrint har vi siden vores Cradle to Cradle Bronze-certificering i 2015 trykt Cradle to Cradle paperbackbøger og nu er det lykkes at knække koden til også at kunne producere Cradle to Cradle Sølv certificerede helbindsbøger.

Der er specielt to elementer, som har været en udfordring. Det ene er det ”bogbinderpap”, som anvendes inde i omslaget. Det har hidtil ikke været muligt at få Cradle to Cradle certificeret pap, men det er nu lykkedes igennem vores samarbejdspartner i Østrig. Det andet er den lim som anvendes. Lim er et af de sværeste elementer at gøre bæredygtige i grafisk produktion, og selv om det indtil nu har været muligt at lime både emballage og paperbacks, er denne lim noget andet. Men det lykkedes!

Du kan læse mere om, og købe, bogen her

Simpelts mission er at reducere plastikforbruget

Simpelts mission er at reducere plastikforbruget

  Hvad der startede som et privat nytårsforsæt tilbage i 2018, er i dag blevet til virksomheden Simpelt. Stifter af Simpelt Emma Bech Hansen ønskede at reducere plastikforbruget i hende og kærestens hverdag og hun begyndte at undersøge mulighederne for produkter...

læs mere
KLS PurePrint deltager i FSC® Ugen 2024

KLS PurePrint deltager i FSC® Ugen 2024

  I FSC Ugen 2024 sætter NGO’er og virksomheder i hele Norden fokus på betydningen af de valg, vi alle træffer i hverdagen. Når du vælger FSC®, er du f.eks. med til at gøre en forskel for natur, dyreliv og mennesker i verdens skove. FSC®-mærket sikrer ikke bare...

læs mere